Blogs

Oud-penningmeester, Merel Wilms Floet

Lieve VCSVU’ers,

Vandaag is het aan mij om jullie wat vertellen over, naar mijn mening, de allerleukste functie binnen het bestuur, namelijk: de penningmeester. 

Als penningmeester van de vereniging ben ik het hoofd van alle financiën. Ik houd de boekhouding bij en ik maak verkoopverslagen voor goede administratie van alle inkomsten en uitgaven. Ook maak ik de afrekening en begroting en presenteer ik deze financiële stukken op verscheidene algemene ledenvergaderingen. Daarbij krijg ik veel advies en hulp van de Kascontrole Commissie (ook wel KasCo) die bestaat uit de 2 voormalige penningmeesters. Hier werk ik dus nauw mee samen. Daarnaast geef ik in het bestuur financieel advies over of we iets wel of juist niet kunnen doen en waar we het geld wel en niet voor hebben.

Ook werk ik veel samen met de penningmeesters van de commissies. Ik controleer de begrotingen en afrekeningen die ze maken waarna ze ook door de KasCo gecontroleerd worden. In de financiën willen we natuurlijk zo min mogelijk fouten maken, vandaar de vele controles.

Naast de penningmeesters van de commissies en de voormalige penningmeesters in de KasCo heb ik ook veel contact met de penningmeesters van de K.N.P.S.V en haar afdelingen. Samen met de andere penningmeesters hebben wij voor elke  algemene vergadering van de K.N.P.S.V. een vergadering, ook wel raad van questoren (RvQ) genoemd. In deze vergadering bespreken we de financiën van de K.N.P.S.V., geven we advies en kunnen we advies vragen over financiële dingen waar we tegenaan lopen. 

Waarom vind je deze functie nou precies zo leuk hoor ik je denken. Als penningmeester van een vereniging draag je veel verantwoordelijkheid. Dat vind ik zelf heel prettig, zo voel ik mij erg belangrijk :). Daarnaast ben ik een echte wiskunde nerd dus met cijfertjes werken heb ik altijd al leuk gevonden. Al hoef je zeker niet goed te zijn in wiskunde voor deze functie. Een vergadering leiden of vergaderingen notuleren zag ik mezelf zeker niet doen. Bij aantekeningen maken van colleges haak ik al snel af en presenteren ben ik nooit de beste in geweest. Daarnaast ben ik niet creatief en technisch genoeg om bijvoorbeeld de website bij te houden of posters te maken; en contacten leggen is al helemaal niets voor mij.

Nog even op een rijtje welke eigenschappen een goede penningmeester moet hebben. Als goede penningmeester moet je georganiseerd zijn: je moet goed weten wat je nog moet betalen en wat je nog hoort te krijgen. Ook moet je goed kunnen plannen, elk kwartaal moet de belastingaangifte gedaan worden en het kan niet zo zijn dat je de dag voor de belastingaangifte je volledige boekhouding nog moet doen. Daarnaast moet je verantwoordelijk zijn. Je krijgt de toegang tot forse bedragen en hier moet je verantwoordelijk mee omgaan en bij elke uitgave nagaan hoeveel het toevoegt aan de vereniging en je leden. Samenwerken moet je ook zeker goed kunnen als penningmeester, penningmeesterschap is een vak apart en alles omtrent geld moet gewoon goed gebeuren dus goede samenwerking met vooral de KasCo is zeker van belang.  Al moet je natuurlijk bij elke functie binnen het bestuur goed kunnen samenwerken want: een team, een taak. 

Ik hoop jullie zo een goed beeld te hebben gegeven over wat het penningmeesterschap binnen onze vereniging inhoud. Voor verdere vragen over mijn functie of algemeen over bestuur kunnen jullie mij altijd een mailtje of appje sturen! 

Liefs, Merel


Oud-commissaris extern, Alexander Odintsov
10dec

Oud-commissaris extern, Alexander Odintsov

Beste VCSVU’ers, Graag zou ik mijn functie als Commissaris Extern in het 56e bestuur der VCSVU willen uitleggen, want wat houdt de...

Oud-secretaris, Melanie Brandenburg
08dec

Oud-secretaris, Melanie Brandenburg

Lieve VCSVU’er  Allereerst welkom, en wat leuk dat je hier bent gekomen om mijn blog te lezen. Voordat ik ga vertellen over de mooiste...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren